Her er vi

12.desember deltok barna fra Latvisk kulturskole Bergausis i en kreativ improvisasjonsforestilling «Her er vi» på Ytrebygda kulturhus.

Som publikum hadde vi foreldre og søsken i tilviste sitteplasser. Selv om forestillingen er i stor grad bygget på improvisasjon, er den grundig forberedt gjennom flere undervisningsøkter i forkant. Som forberedelser til forestillingen har barna lest og lært om gamle latviske folkesagn og fortellinger om verden som gjenspeiles i ulike tradisjoner brukt i julefeiringen. Barna satte seg inn i tematikken som skulle spilles ut gjennom de ulike rollene – en fortelling om en kosmisk verdensorden og kampen mellom lys og mørke som utspiller seg gjennom parallelle historier i den konkrete verden. Barna har lært sanger og bygget opp fortellingen de hadde lyst å vise publikum gjennom forestillingen. Sammen med sine lærere har barna i skolealder planlagt roller, masker og utkledning der det legges opp til gjenbruk og nyskapelse ut ifra tilgjengelige materialer. Barn har laget masker enten sammen med lærere eller foreldre, og øvd på å leve seg inn i rollene de skulle spille i forestillingen. Det har også krevd en innlevelse i rollene og de ulike figurene, og en aktiv tenkning rundt symbolikken til de rollene de skulle spille. Symbolikken til rollene er hentet fra latvisk mytologi og folkediktning. På selve forestillingen fikk vi se en tilblivelse av vår verden gjennom et opptog av maskekledde vesener som med et brak trer inn i tiden og setter i gang naturens syklus. I opptoget ble det brukt ulike musikkinstrumenter og hver av rollene/figurene viste frem sin egen måte å bevege seg rundt på. Videre i forestillingen viste barna fortellingen om de viktigste hendelsene i naturens gang og i et menneskeliv. Svært viktige roller i naturens syklus spilles av sol og måne, lys og mørke og dette ble vist frem gjennom en musikalsk danselek der lys og mørke fanger hverandre og bytter mellom å ha hovedrollen i verden. En av fortellingen handlet også om virus eller døden som ble vist gjennom en fang-meg lek der den som blir tatt av døden blir til døden selv i neste runde, og den som er blitt tatt av døden en gang trenger ikke lenger å være redd for den. En annen del av fortellingen handlet om samspill mellom ulike dyr i naturen der noen går på jakt og noen prøver å gjemme seg og søke tilflukt andre steder. Noen av barna spilte rollen som ulv, og noen andre barn var sauer og harer som flyktet fra ulven. Forestillingen ble avsluttet i en roligere retning der alle deltakende barn sammen tente et lys for vår verden og gjennom sang formidlet troen på det gode, kraften i fellesskapet med hverandre og håpet for en ny vår og naturens oppvåkning til våren etter en lang vinter.
Forestillingen var et samspill mellom det planlagte og det spontane, barn som skuespillere hadde forberedt seg og førte an i en improvisasjon der yngre barn fikk være med som deltakere i det som til sammen ble et julespill basert på symbolikk fra latvisk mytologi og tradisjonelle julesanger og aktiviteter. Kvelden ble avsluttet i en mye mer uformell stemning med noen mer tradisjonelle juleaktiviteter som besøk av julenissen og sosialt samvær.
Vi takker for støtte fra Bergen Kommune og Frifond.